Eveniment organizat cu susținerea Proiectului UE “Suport pentru Consiliul Concurenței”, finanțat din fonduri europene.
O nouă ediție Competition CaFE s-a defășurat astăzi, 17 martie 2017, sub egida Conferinței Internaționale: Consiliul Concurenței la 10 ani: Evoluții, Provocări, Perspective și a reunit experți invitați de peste hotare, reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova, ai “Proiectului Suport pentru Consiliul Concurenței” și ai Consiliului Concurenței.
Viorica CĂRARE, Președintele Consiliului Concurenței a deschis evenimentul cu lansarea Cadrului normativ din Republica Moldova în domeniul concurenței și ajutorului de stat, culegere de acte în 3 volume. Publicarea acestui set a fost condiționată de necesitatea cunoașterii legislației concurențiale și a ajutorului de stat și abilitatea implementării corecte atât de către funcționari de stat, juriști profesioniști, avocați, cât și oameni de afaceri și pur și simplu cetățeni pentru a-și apăra drepturile constituționale.
De asemenea, Diana LAPTEACRU, Șef al Direcției Abuz de Poziție Dominantă din cadrul Consiliului Concurenței al Republicii Moldova le-a vorbit participanților despre Angajamente, care constituie o procedură excepțională privind restabilirea rapidă a mediului concurențial. Angajamentele sunt un instrument proeuropean utilizat de Consiliul Concurenței la investigarea cazurilor, care permite : 1) restabilirea rapidă a mediului concurențial, 2) reducerea costurilor suportate de întreprinderi și 3) realizarea unei economii de procedură. În același timp, reprezentanții mediului de afaceri au fost atenționați că Angajamentele nu sunt o scutire de răspundere și că nerespectarea lor constituie o încălcare și este sancționată.
La rândul său, Cornelia GORINCIOI, Șef al Direcției Concurență Neloială, din cadrul Consiliului Concurenței al Republicii Moldova a participat cu prezentarea Publicitate neautentică versus Concurență neloială, explicând diferența dintre aceste încălcări ale legislației care sunt deseori confundate și care este răspunderea juridică pentru fiecare încălcare.
În acest context, Serghei PILATOV, Președintele Comitetului Executiv al Consiliului Coordonator al Publicității pe lângă CIPA a fost invitat să prezinte câteva precedente și modalități de soluționare a acestora.
Temele abordate au incitat interesul participanților, provocând discuții aprinse în special la subiectul încălcări versus publicitate creativă, utilizarea monumentelor de artă în publicități și pericolul devalorizării lor.
Amintim că platforma de discuții Competition CaFE, lansată de către Consiliul Concurenței în decembrie 2015, este acum la cea de-a XII-a ediție și deja a devenit un instrument important de promovare și creștere a culturii concurențiale.
Consiliul Concurenței
17 martie 2017